A gondolat hatalma, a döntés lehetősége

Inspiráló igaz történetek a pozitív gondolkodásról

Manapság azt hisszük, hogy a világot a fizikai történések alakítják, de minden esemény, történés egy gondolatból keletkezik.

Valahol, valaki kigondol valamit és a gondolat a fizikai síkon is megjelenik, pl. arra gondolok, hogy kenyeret akarok sütni magamnak, akkor megteszem hozzá az előkészületeket és megsütöm a kenyeret. Ez minden gondolatunkkal így működik a legegyszerűbbtől a legbonyolultabbakig.

A gondolatunk másodpercek alatt kerül ki a fizikai valóságba és lesz hatással ránk, a környezetünkre.

Bele sem gondolunk, hogy micsoda lehetőség van a kezünkben ezzel, hiszen a gondolatok ereje befolyásol, alkot és rombol.

Hoztam most néhány igaz történetet a gondolat hatalmáról.


Liz Murray

Az első történet Liz Murray élettörténete, aki Bronxban élt kábítószerfüggő szüleivel. Ketten voltak testvérek és gyakran előfordult, hogy csak jégkockát ettek, mert az olyan illúziót keltett bennük, hogy valóban esznek valamit. Volt, hogy az anyja ellopta Liz szülinapi pénzét, eladta a TV-jüket, még az adományba kapott Hálaadási pulykát is eladta, csak, hogy megszerezze a következő adag drogot.

Amikor Liz 15 éves volt, akkor az anyjáról kiderült, hogy HIV pozitív és nem sokkal ezután meghalt. Mivel nem tudták fizetni az albérletet, ezért a családot kilakoltatták, apja egy menhelyre ment, nővére egy barátjához, Liz pedig az utcára.

A 16 évesen utcán élő Liz élelmiszert és könyveket lopott és egy barátja folyosóján tanult a vizsgákra. Elhatározta, hogy bár már régen nem járt iskolába, újrakezdi és egyenesen kitűnő tanulóvá szeretett volna válni. Két év alatt befejezte a középiskolát, majd egy évig dolgozott, miközben esti iskolába járt. Egy ottani tanára látta, hogy milyen elhivatott, ezért segített neki és a legjobb 10 tanulójával együtt elvitte meglátogatni a Harvard Egyetemet. Liz ekkor úgy döntött, hogy ide szeretne járni, ezért elkezdte kutatni az ösztöndíjakat az egyetemre.

Liz végül is a Harvardon szerzett diplomát és bestseller íróvá vált, és ma előadásokat tart fiataloknak arról, hogyan álljanak ellen a drogok és a bandák csábításának. Élettörténetét megfilmesítették a Homeless to Harvard: The Liz Murray Story címmel.

Liz története, arra világít rá, hogy mindegy, honnan indulsz, ha meghozod a megfelelő döntést, akkor bárhová eljuthatsz, amit csak el tudsz képzelni.


Stamatis Moraitis

A második történet főhőse, Stamatis Moraitis egy görög háborús veterán, aki az Egyesült Államokban élt. Tüdőrákot diagnosztizáltak nála, és közölték vele, hogy csak 9 hónapja van hátra. Agresszív kezelést ajánlottak fel neki, de miután 9 orvos is megvizsgálta és mind egyetértett abban, hogy ez a kezelés sem mentheti meg az életét, úgy döntött, hogy megtakarítja a pénzét, visszautasítja a kezelést, és feleségével visszaköltözik szülőföldjére, Ikariába, egy görög szigetre.

Feleségével egy szőlőskertben lévő kis házba költöztek idős szüleivel együtt. Visszatért a hitéhez, elkezdett templomba járni. Amikor barátai tudomást szereztek arról, hogy Stamatis hazajött, nagy örömmel siettek szórakoztatására, így gyakori találkozásaik alkalmával, hol boroztak, társasjátékokkal játszottak, hol könyvekből olvastak fel egymásnak. Stamatis úgy gondolta, “legalább boldogan fog meghalni”.

Telt múlt az idő és Stamatis erőre kapott, zöldségeket ültetett a kertben, sütkérezett a napsütésben, ízlelgette a sós levegőt, és örült a felesége iránti szerelmének.

A hat hónap eltelt, és nemcsak hogy nem halt meg, de jobban is érezte magát, mint valaha. Napközben a gondozatlan szőlőben kezdett dolgozni, hasznossá tette magát, esténként pedig dominózott a barátaival. Sokat szunyókált, ritkán nézett órára, és sok időt töltött a szabadban. Egyszer, úgy 25 évvel a diagnózis felállítása után Stamatis visszament az Egyesült Államokba, hogy megkérdezze orvosait, mi történhetett, de már egy orvosát sem találta életben. Stamatis végül 102 éves korában szenderült jobblétre.

A görög veterán története arra mutat rá, hogy még egy halálos, lehetetlennek tűnő helyzetben is életben lehet maradni, ha az ember nem az elmúlásra fókuszál, hanem az életre.


Ez a két történet csak kiragadott példája annak, hogy egy döntés meghozatala az életünkben micsoda sorsfordító lehetőséget nyújt.

Észrevetted már, hogy egész életünk döntésekből áll? Folyamatosan döntünk, még azzal is döntést hozunk, amikor nem döntünk, hiszen, az is egy döntés…

Ismerd fel, hogy mindannyiunknak van döntési lehetősége, neked is, minden helyzetben.

Szerző: Blaskó Margó

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.