Az elme és az óceán

Inspiráló történet a csodálatos elméről

Swamiananda és tanítványa, Ranga az óceán partján sétáltak. Hideg nap volt, és a szél erősen fújt az óceán felett, nagyon magas hullámokat gerjesztve.

Egy kis séta után Swamiananda megállt, ránézett a tanítványára és megkérdezte:

– Mire emlékeztet a hullámzó óceán?

– Emlékeztet az elmémre és a rohanó és nyugtalan gondolataimra. – Válaszolta Ranga.

– Igen, a viharos óceán olyan, mint az elme, a hullámok pedig a gondolatok. – Swamiananda elmagyarázta. – Az elme semleges, mint a víz. Ez se nem jó, se nem rossz. A szél hozza létre a hullámokat, épp úgy, ahogy a vágyak és a félelmek a gondolatokat.

– Nem szeretnék egy hajón ülni az óceán közepén, egy ilyen viharban. – mondta Ranga.

– Mindig ott vagy ebben a viharban. – válaszolt Swamiananda és így folytatta: – A legtöbb ember egy kormány nélküli csónakon van a hullámos óceán közepén, még ha nem is veszik észre. A legtöbb ember elméje nagyon nyugtalan. Szüntelenül jönnek és mennek mindenféle gondolatok, felkavarják az elmét, mint az óceán hullámai.

– Igen – szakította félbe Ranga –, ezt nem kell elmondanod, ezt tudom. Ez az oka annak, hogy tanulni akarok tőled. Szeretném lecsillapítani az elmém hullámait.

Swamiananda egy ideig Rangára ​​nézett, elmosolyodott, és így szólt:

Gondolataid, vágyaid és félelmeid olyanok, mint a szél

– Nem csillapíthatod le az óceánt azzal, hogy megtartod a vizet, és nem hagyod, hogy megmozduljon. Amire szükség van, az az, hogy elállítsuk a szelet. Gondolataid, vágyaid és félelmeid olyanok, mint a szél, és le kell csillapítanod őket, és nem szabad hagynod, hogy uralják az életedet. Megtanulod irányítani őket a figyelmed és a fókuszod irányításával, és akkor elméd óceánja megnyugszik.

– És hogyan csináljam?

– Tegyük fel, hogy lehetséges, hogy az óceán figyelmen kívül hagyja a szelet, mi történne akkor? – kérdezte Swamiananda.

– A hullámok megszűnnének. A szelet azonban senki sem állíthatja meg.

Swamiananda titokzatos mosollyal nézett Rangára, és így szólt:

– Elmédben le tudod csillapítani a szeleket, amelyek nyugtalanná teszik elméd óceánját. A szelek a gondolataid, az óceán pedig az elméd.

– Igen, mester – mondta Ranga –, ezt próbálom csinálni. Ha sikerül lecsillapítanom az elmémben tomboló szelet, akkor képes lennék több békét és nyugalmat hozni a körülöttem lévő világba?

– Először is tanuld meg lecsillapítani a szelet és az óceánt az elmédben – magyarázta Swamiananda. – Ha irányítani tudod az elmédet, és békéssé teheted azt, akkor jobban tudod irányítani az életed. Azonban ne a külvilág megváltoztatására összpontosíts. Koncentrálj a belső világod megváltoztatására és megnyugtatására. Miután képes vagy irányítani a belső világodat, képes leszel irányítani a körülötted lévő világot is.

– És hogyan csináljam? – kérdezte Ranga.

– Tanuld meg az elméd összpontosítását, fejleszd az akaraterődet és az önfegyelmedet, és tanulj meg meditálni. – válaszolt Swamiananda.

A Rejlő Erő, avagy a pozitív gondolkodás művészete

tanfolyamon elindulhatsz velem a szelek lecsillapítására az elmédben.

Forrás: https://www.successconsciousness.com/the-mind-and-the-stormy-ocean/

Fordította: Blaskó Margó

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.