Hogyan használd a pozitív gondolatok erejét?

5 egyszerű lépés az életed megváltoztatásához pozitív gondolatokkal

Sokszor érzed úgy, hogy maga alá gyűr az élet? Hogy hiába próbálkozol, újra és újra nehéz helyzetekbe kerülsz? Hogy bármit is csinálsz, valahogy semmi sem sikerül?

Belülről érzed, hogy feszít valami, de nem mered megtenni a döntő lépést, mert félsz a következményektől?

Ha valami ötletcsíra keletkezik az agyadban, az ismerőseid egyből azt mondják rá, hogy ezt te úgyse tudod megcsinálni és inkább bele sem fogsz?

Ismerős érzések ezek, szinte mindenki átélt már hasonló helyzetet, amikor az élete megtorpant és sehogyan sem találta a kiutat. Aztán, szerencsés esetben megérkezik a felismerés, hogy a rettentő világunkat mi magunk tudjuk megváltoztatni pozitív gondolkodásmóddal, hozzáállással.

Talán már unalomig ismételt és kissé elcsépelten is hangozhat, az az intelem, hogy „gondolkozz pozitívan”! Rengeteg módszer, tanács fellelhető könyvekben, interneten ezzel kapcsolatban. Sok azt hirdeti, hogy „5 egyszerű lépést kell csak megtenned és az életed gyökeresen megváltozik”.

Aztán sokan kipróbálják és mégsem működik eléggé, vagy egyáltalán nem működik. Hogy mi az oka? Ennek számtalan oka lehet, de egy biztos varázsütésre senki élete sem fog megváltozni, ha a változást csak kívülről kezdi meg.

A titok a mélységekben rejlik és rengeteg összetevője van, amelyek megismerése és felismerése után, már alkalmazásuk akár könnyedén is mehet.

De vajon tudjuk-e, hogy mit is jelent a pozitív gondolkodás valójában?

Egyáltalán gondolunk-e arra, hogy mennyit gondolkodunk? Hogy mi jár a fejünkben nap, mint nap? Hogy a gondolataink fénysebességgel jönnek-mennek a fejünkben és azon is túl?

A pozitivitás azt jelzi, hogy elkerüljük a negatívat, hogy nem süllyedünk bele egy-egy probléma mocsarába, hanem keressük azt az ágat, amelybe bele tudunk kapaszkodni, hogy ki tudjuk húzni magunkat a süllyedő dágványból.

A pozitív gondolkodás egy életforma, egy mentalitás, amit meg lehet, tanulni, de mindenképp meg kell élni, ahhoz, hogy működni tudjon.

A pozitív gondolkodás során nem a problémára, félelemre fókuszálunk, hanem a megoldásra.

Tudjuk, ismerjük a realitást, ami körülvesz minket, de használjuk az agyunkat és gondolkodunk és nem fogadunk el kész ténynek mindent, amit el akarnak velünk fogadtatni, hanem átgondoljuk, „átérezzük,” észrevesszük az ellentmondásokat és a veszélyforrásokat. Akár arra is képesek vagyunk, hogy gondolatilag eltávolodjunk az érzelmeinktől és kívülről szemléljük a világunkat és tisztán, érzelmektől mentesen gondoljuk át a következő lépéseket.

Az életben mindenkivel megtörténik számtalan életesemény, mégsem mindenki ugyanazt látja benne. Van, aki a világ legnagyobb tragédiájának éli meg, ha elszakadt a harisnyája, míg a másik bemegy egy boltba és vesz egy másik harisnyát.

Az életeseményeink lehetnek ugyanazok és csupán egyetlen különbség van az emberek között, az, hogy ki hogyan éli meg, milyen reakciót vált ki belőle az adott esemény.

Lássunk egy példát, vegyünk két munkatársat, akit létszámleépítés miatt elküldenek.

Mindkettőjüket váratlanul éri a dolog, mindketten szomorúan veszik tudomásul, hogy mit történt velük.

“A” alany viselkedése

„A” alanyunk mindenkinek elmeséli, hogy mennyire igazságtalan volt vele a cég, hogy mennyire pikkelt rá a főnöke, hogy milyen jó volt ennél a cégnél dolgozni és most elképzelése sincs arról, hogy mi lesz vele, miből fogja eltartani a családját. Eltelik egy hónap, két hónap, már az összes ismerőse ismeri a történetét, a barátai kerülni kezdik, mert hónapok óta csak ugyanazt a sztorit szajkózza és dagonyázik az önsajnálat bűzös mocsarában.

“B” alany viselkedése

„B” alanyunkat is megrázza a munkája elvesztése, elmeséli a legjobb barátjának a történetet, aggódik, hogy hogyan tovább, de bejelentkezik álláskeresőkhöz és amikor néhány nap múlva lenyugszik, hirtelen ráébred, hogy egy óriási lehetőséget kapott a sorstól, mert magától sohasem mondott volna fel, így meg végre elindul, hogy megvalósítsa régi dédelgetett vágyát, hogy nyisson egy kávézót. Utánajár minden információnak, beszerzi a szükséges engedélyeket, lelkesedése, hite olyan nagy abban, hogy sikerre viszi az új üzletet, hogy nem nehéz találnia befektetőket az üzlet megnyitásához. Néhány hónap múlva, boldogan kavargatja a kávéját a saját üzletében és szerencsésnek tartja magát, hogy anno kirúgták az állásából.

Talán már érthető is, hogy mi a pozitív gondolkodás.

Üzleti körökben is mindig elmondják, hogy az a sikeres vállalkozó, aki a bukás után minél hamarabb fel tud állni. Hiszen az élet örök változás, az üzlet is örök változás, valahogyan csak mi emberek gondoljuk azt, hogy az élet akkor jó, ha minden úgy marad, ahogyan 10 éve is volt. De ilyen nem létezik!

Gondolj arra, hogy az élet olyan, mint egy perpetuum mobile, egy örök mozgó, ahhoz, hogy haladni tudjon, hogy működjön, örökké mozognia, változnia kell.

Tanuljunk a természet működéséből

Meggyőződésem, hogy ha közel kerülünk a természethez és megfigyeljük, időt szánunk rá, akkor a természet az élet nagy bölcsességeit is megosztja velünk.

Ha most kinézek az ablakon, akkor ködbevesző havas fenyők szegélyezik a horizontot, de emlékszem, hogy néhány hete még a nap felkelő sugarai pásztázták a zöld ágakat és a kék ég varázsolta tökéletessé a képet. Minden nap más kép fogad, ha kinézek ugyanazokra a fákra, ők csak állnak ott délcegen és lágyan lengedeznek a szélben, nem tudnak elfutni, kedvezőbb helyet keresni, elfogadják, hogy itt a tél, megtették a szükséges intézkedéseket, hogy túléljék a kemény fagyokat.

Mert minden fa zsigerből tudja, hogy a tél után jön a tavasz, jön az újrakezdés lehetősége, egy új korszak, a növekedés ideje. Azt is tudják, hogy a következő tavasz után, megérkezik a nyár, majd a felkészülés ideje az ősz és végül újra tél lesz. De nem erre koncentrálnak, hanem arra, hogy most életben tartsák magukat, nedveiket visszahúzzák a gyökereikbe és csak állnak délcegen a szélben, tündérországot varázsolva zúzmarás tűleveleikkel, susognak a szélben a régi időkről. Mosolyogva figyelik, ahogy a kis cinegék ágaikon repkednek és a bölcs macskabagollyal, a régi ismerőssel végre jót csevegnek.

Mit csinál a fenyő télen?

 • Nem gondol arra, hogy nem lesz tavasz.
 • Arra gondol, hogy
  • milyen jó, hogy a nedveit biztonságba helyezte és nem fagynak meg.
  • milyen jót beszélget minden nap az öreg macskabagollyal, aki esténként az ágain üldögélve vadászatra készül.
  • milyen vidám cinege csapat ugrál minden nap az ágain.
  • milyen jó a többi fenyővel együtt lengedezni a szélben, együvé tartozni, együtt lenni.
  • milyen erősek így együtt, és ettől ő maga biztonságban érzi magát.
  • már annyira magasra nőtt, hogy messze-messze belátja a környéket és távoli ismerőseit is boldogan üdvözli.

Mit nem csinál a fenyő télen?

 • Nem aggódik azon,
  • hogy megfagy.
  • hogy kivágják a favágók.
  • hogy nem lesz mit innia.
  • hogy nem lesz mit csinálnia.

Talán, ha leülsz és átgondolod, felismerheted, hogy mit tanít nekünk a fenyő, talán ha egyetlen szóval akarom megfogalmazni, akkor ÉLNI tanít.

Mi emberek időnként elfelejtünk ÉLNI, csak “élünk” csupa kisbetűvel.

Mit jelent az, hogy élni?

Egyszer megkérdezték tőlem, hogy mit is jelent ÉLNI. Számomra az élet az, hogy megélem, benne vagyok a jelenben, nem rágódom a múlton és nem aggódom a jövő miatt. Ha mégis előbukkan, egy-egy ilyen gondolat tudomásul veszem és tovább engedem.

Az ÉLET-ben megélem a szabadságomat, mert én döntöm el, hogy miben korlátozom saját magamat, és észreveszem, kihasználom a döntési lehetőségeimet. Olyan elfoglaltságot választok magamnak, ami örömöt okoz és folyamatosan megadja a felszabadultság érzését, mert tudom, hogy minden az én döntésem alapján történik, és minden az én felelősségem.

Tudom, hogy ahhoz, hogy előrébb jussak kellenek célok, amelyek motiválnak, de az odavezető utat is örömmel élem meg, mert az ÚT maga az ÉLET.

Utazásaim során elvetődtem egyszer egy ázsiai ország kis falujába. A falu egy folyó mellé épült, minden ház fából készült, cölöpökön állt, azért, hogy egy esetleges áradástól megvédje az otthoniakat. A szedett-vedett fákból összetákolt, bádogtetős házak ajtaja tárva-nyitva volt, így be tudtam kémlelni, és döbbenettel láttam, hogy a mi fogalmaink szerint „semmi” sem volt bent, csak némi gyékényszőnyeg és egy ágyszerűség. Úgy tűnt, hogy a berendezés és a házban élés szinte elképzelhetetlenül távol állt mindattól, amit addig elfogadhatónak gondoltam. Az rendben van, amikor a tv-ben lát ilyet az ember, de amikor élőben sétálgatsz egy ilyen utcán, érzed a rothadó növények szagát a megrekedt víznél, látod, hogy egy talpalatnyi helyen hányan élnek együtt és csak találgatod, hogy vajon mit esznek, az valahogy belehatol mélyen a létedbe és örökre benne marad.

Séta közben aztán az egyik házhoz érve, néhány 4-5 éves kisgyerek boldogan játszott a vízben egy lábassal és igazi gyerekkacaj töltötte be a teret. Nem kellett oda semmi nyugati vívmány, ahhoz, hogy ezek a gyerekek örömmel átadják magukat az igazi játéknak.

Akkor értettem meg, hogy az öröm, boldogság sohasem az anyagi jóléten múlik.

Mégis akkor min?

A hozzáálláson és a gondolkodáson.

A pozitív gondolkodás megváltoztatja az életet és egészségesebbé tesz, segít megőrizni a lelki harmóniát.

Kutatók továbbra is vizsgálják, hogy milyen hatással van az egészségre a pozitív gondolkodás, az optimizmus. Az alábbi előnyökre figyeltek fel:

 • Hosszabb élet
 • Alacsonyabb a depresszió aránya
 • Kevesebb a szorongás
 • A szervezet jobban ellenáll a betegségeknek
 • Jobb mentális és fizikai egészség
 • Csökken a szív és érrendszerű megbetegedések száma
 • Csökken a rákos megbetegedések száma
 • Stressz helyzet megoldása hamarabb megtörténik

A betegségek kialakulásának mindig oka van, általában belülről mérgezi meg magát az ember a gondolataival, amelyek negatív érzésekké válnak és persze minél tovább gondolunk, érzünk ilyen romboló dolgokat, azok bizony befészkelik magukat a test egy-egy pontjára és ott valamilyen betegség formájában megjelennek.

5 egyszerű lépés, hogy az életed pozitív irányba változtasd

 1. Gondold át az életedet, mely az a terület, ahol negatívan gondolkodsz,
  • pl. munkád? – minden nap úgy ébredsz fel, hogy utálsz bemenni és alig várod, hogy véget érjen a napod.
  • párkapcsolatod? – legszívesebben haza se mennél, mert nem akarsz találkozni a pároddal
  • rokonokkal való találkozás? – egyszerűen úgy érzed, hogy nem bírod elviselni a kapcsolatot velük. Egyszerre csak egy területet válassz ki és találd meg a kiutat, keress benne jót, szépet és fókuszálj arra.
 1. Figyeld meg magadat minden nap, milyen gondolatok járnak a fejedben. Ha rátalálsz és felismered a negatív gondolatot, akkor igyekezz azt pozitívvá formálni.
 2. Engedd meg magadnak, hogy mosolyogsz, nevetsz, minden nap. Még a nehéz helyzetekben is lehet okod egy-egy mosolyra. Ha mosolyogsz, sokkal kevésbé leszel stresszes.
 3. Vedd körül magad pozitívan gondolkodó emberekkel. Sokkal könnyebb megőrizni a pozitív gondolkodásodat, illetve megtanulni azt, ha a környezetben is ezt látod.
 4. Gyakorold a belső beszédet önmagadról. Egy fő szabály van, semmi olyat nem mondj, gondolj magadról, amit senki másnak sem mondanál el. Gondolj magadra gyengéden és bátorítóan, mintha a legjobb barátodra gondolnál. Ha eszedbe jut egy negatív gondolat magadról, akkor nézz rá racionálisan és keress megerősítéseket, hogy miben is vagy jó. Légy hálás az életedért.

Szeretném, ha tudnád, hogy ha évek óta negatív gondolatok fogságában vagy, akkor egyik pillanatról a másikra ez nem fog megváltozni, hiszen ahhoz is évek kellettek, hogy így gondolkodj, így nyilván hosszabb időbe telik, hogy átalakítsd ezt a romboló szokásodat.

De ha megvan benned a késztetés, a kellő motiváció, akkor semmi sem lehetetlen, legyőzheted saját magadat és megélheted az éned magasabb szintjét.

Olyan, mintha a levegőtlen, mindig nedves, dohos szuterénből felsétálnál a második emeletre, ahol napfényes, friss levegős, tágas szoba fogad, amely csak arra vár, hogy te rendezd be azt a saját kedved szerint.

Szerző: Blaskó Margó

Tegyél meg 4 lépést a boldogabb élethez

Töltsd le az ingyenes e-book-ot

2 Hozzászólás

 1. Pné Dusnoki Zsuzsa

  Csodálatos gondolatok, én most igyekszem így élni.😌

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.